Meteen naar de inhoud

Activiteiten

De uitgave van een brochure waarin de aangesloten organisaties zich presenteerden was een eerste activiteit. De verspreiding hiervan op publieke locaties en de aanwezigheid op jaarmarkten zorgden voor naamsbekendheid.

In 2018 was Oirschot Zorgt betrokken bij het project Into d’Mentia. Belangstellenden konden in een cabine ervaren wat het betekent om beginnende dementie te hebben. Uit dit project is het lokale platform “Oirschot Dementievriendelijk” ontstaan.

De leden van Oirschot Zorgt onderzochten op verzoek van de gemeente Oirschot of “eenzaamheid” bij de doelgroep van de organisaties voorkomt en wat zij eraan doen om dit te verminderen. Ook volgden de leden een workshop om verborgen eenzaamheid beter te herkennen en bespreekbaar te maken.

In 2019 werd het plan opgevat om alle vrijwilligers die bij de deelnemende organisaties zijn aangesloten (ca.500) met elkaar in contact te brengen en in het zonnetje te zetten tijdens een Vrijwilligers Festival. De voorbereidingen voor het festival met workshops en entertainment waren in een vergevorderd stadium toen corona roet in het eten gooide.

Tijdens de coronapandemie hebben de leden van Oirschot Zorgt via onlinebijeenkomsten contact met elkaar gehouden. Bijna alle vrijwillige activiteiten lagen stil en de leden wisselden ideeën uit om contact te blijven houden met de doelgroep en de vrijwilligers.

Op 9 april 2022 aan het eind van de pandemie werden de vrijwilligers van de leden alsnog in het zonnetje gezet tijdens een alternatief vrijwilligers festival op de markt in Oirschot.

In deze periode is ook het plan opgevat om een film te laten maken om in beeld te brengen wat de vrijwilligers voor werkzaamheden verrichten bij de deelnemende organisaties en uit te leggen waarom de leden samenwerken.

In december 2022 verleende Oirschot Zorgt haar medewerking aan de actie “in Oirschot niemand in de kou”. Inwoners van Oirschot kunnen de energietoeslag die zij hebben ontvangen doneren, zodat met dit geld tegoedbonnen van lokale supermarkten kunnen worden gegeven aan inwoners die soms ervoor voor moeten kiezen om in de kou te gaan zitten zodat zij hun boodschappen kunnen betalen.